Zdrava Srbija Instagram

Тушт


Зачинско и лековито биље, 21.04.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


(Portulaca oleracea)



Тушт је ниска, полегла по земљи разграната биљка. Многи је сматрају за коров иако је још од од давнина позната као јестива, чак лековита биљка. Користила се још у време старих Грка и Римљана за исхрану.Сама биљка личи на биљке из рода сукулента јер има сочне, елипсасте дебеле листове, задебљале гране црвенкасте боје и звездасте, жуте, ситне цветиће у пазусима листова. У исхрани се користи цео надземни део биљке.


Распрострањена је широм света па се може наћи у северним деловима Америке и Африке, у Малој Азији, Малезији, Индији и Кини, одакле и води порекло, Аустралији, на Средњем Истоку, као и Мексику и широм Европе. Успева само до 800 m надморске висине.


Користи се у људској исхрани надземни, млади, сочни део биљке који се код разних народа различито и спрема.У Португалу је користе за спремање супе, Турци је користе за спремање салата и надева за питу, Грци је прже и мешају са першуном, белим луком, ориганом, маслиновим уљем и неизбежним фета сиром за справљање укусне салате, док је Јермени спремају као свежу салату са или без белог лука уз обавезно винско сирће, али је и конзервирају тј. остављају у теглама као зимницу. Енглези и Немци је такође користе за припрему свеже салате, али и као вариво уместо спанаћа.


Тушт у себи садржи витамине, А, C и B, као и минерале калцијум, магнезијум, калијум и гвожђе. Оно што је од велике важности је да тушт више од другог поврћа садржи у себи једну од веома важних омега 3 масних киселина, ЕПА омега 3 масну киселину ( еикозапентаеноинску киселину), које иначе има само у алгама, плавој морској риби и у семену лана. Такође садржи и биљне пигменте, коју садржи црвена боја стабљике тушта, (које има и у цвекли нпр.), а који се сматрају за веома добре антиоксидансе. Због тога се сматра да помаже код атеросклерозе као и за смањење повишеног нивоа холестерола у крви.



Тушт садржи и оксалате којих има у зеленолисном поврћу ( спанаћ, кељ, блитва). Већа употреба се не препоручује у трудноћи као и код особа са лошим варењем. Када се користи у свежем облику, у виду салате, максимална лековита количина је тачно колико се ухвати прстима једне шаке.


У народној медицини се користи као средство чији сок благотворно делује код уједа инсеката, нарочито оса или пчела, чак и код уједа змија. Користи се и код дијареје и хемороида. Јермени сматрају да чисти крв. Постоје и искуства, понегде и доказана, да лечи упалу слузнице уста, да је добар диуретик, да помаже код гастритиса и код горушице.


Салата од тушта се спрема веома једноставно уз коришћење искључиво винског сирћета и пожељно је, маслиновог уља, са веома мало или нимало соли. За зимску употребу остављају се свеже очишћене и опране стабљике поређане у чисту теглу наливене раствором који се састоји од свеже, по укусу нешто киселије и сланије воде, са додатком сецканог белог лука.


Тушт је самоникла јестива биљка које има од априла до октобра и у природи је можете наћи на сиромашном и осунчаном месту. Користећи је у својој исхрани користите здравље из природе, како ја то често волим да кажем за све оно што нам природа несебично и потпуно бесплатно дарује, а што је не ретко од изузетне користи за све нас и што често и не примећујемо.


Bookmark and Share

Mala Pijaca